Turgay Güler
Köşe Yazarı
Turgay Güler
 

Dünya niye diken üstünde

Dünya, fırtınalı bir denize doğru ilerliyor. Öyle böyle değil! Devasa dalgalar, kuvvetli rüzgarlar, yıldırımlar... Baksanıza Fransa alev alev! İspanya, İtalya, Arjantin, Brezilya... Çok yakında Belçika, İngiltere! Hatta ABD! Bir tek ülke çok rahat, İsrail! İngiltere Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Sir Roly Walker 'siyasetçiler çok yakında çıkıp açık ve dürüst bir şekilde halka anlatacak' diyor. Neyi anlatacak peki? 'Savaşa girmek zorunda olduklarını'! Kim kiminle, niye savaşa girecek peki? Sorun ne? Dünyayı böylesine kriz ortamına sokan, piyasaları altüst eden, sokakları karıştıran kim? Aklınızın bir yerinde kalsın bu işin finali 2030! Ülkeler kendi çapında silahlanıyor. Silah endüstrisi hiç olmadığı kadar ciro sahibi. Lakin konuyu buradan ele almanın vakti çoktan geldi de geçti. Herkes silahlanmaya mecbur! Dünyanın her bir köşesinde sıkıntı var. Ülkeler teyakkuzda. İstense de istenmese de silahı alıp bir köşeye koyması gerekiyor. Zira bir cisim yaklaşıyor! Macron'un BM kürsüsünden İsrail'i hedef alan konuşmasının ardından Fransa yangın yerine döndü. İspanya yangın yerine döndü. Sokağın itirazı elbette haklı sebeplere dayanıyor lakin insanlar her yeri yakıp yıkıp yağmalıyor. Polis en ama en şiddetli müdahalesini yapıyor. Gezi'nin hümanist, demokrat, insancıl Fransız medyasının yerinde yeller esiyor. İsrail çok rahat! Türkiye'de patlayan fon krizi bütün dünyayı alarma geçirdi. Bir yanda İsrailli fon şirketleri bir yanda İsrail kontrolündeki Silikon Vadisi. Dünya diken üstünde. Siber saldırılar artıyor. Konuyu ne ara fon ve Silikon Vadisi'ne bağladın diyenler az beklesin! Sırada Avrupa var. Küresel bir altüst oluşun arefesinde Türkiye'nin içinde yer aldığı 'Mekke Anlaşması' ziyadesiyle mühim bir adım. Zaten birçok sıkıntı da bu anlaşma sonrası yaşandı. Son tahlilde ittifaklar, düşmanlıklar başkalaşıyor. Üçüncü dünya savaşının içinde miyiz, kıyısında mıyız bilmiyorum. Herkes sorunu ve kaynağını biliyor; muktedirler ağızlarındaki baklayı bir çıkarabilseler ve sonrasında da gereğini yapabilseler dünya huzur bulacak. Lakin herkesin dili hatta eli kolu bağlı. Ağzını açanın piyasalarını paçavraya çeviriyorlar, sokaklarını da yangın yerine! 'Rusya Ermenistan'ı işgal edecek' diyorlar. 'ABD ile Rusya anlaşmış Zelensky gidici' diyorlar. 'Orası karışacak, burası karışacak' diyorlar. İran-ABD, İsrail-İran, Suudi-Yemen, Türkiye-Yunanistan, Almanya-Rusya; her köşe başında bir gerilim! Artan gıda ve enerji fiyatları, küresel enflasyon... Bir tek İsrail rahat! Gelelim tüm bu çalkantı içerisinde Türkiye'ye! Gezi'den başlayıp 15 Temmuz'da zirveye ulaşan süreç sona ermiş gözükmüyor. Eyvallah; şikâyet ettiğimiz, rahatsız olduğumuz, faturasını kestiğimiz birçok mevzu var. Ama görmemiz gereken asıl sorun 'güvenlik'! Topluma Mekke anlaşmasının hayatiliğini ve akabinde yaşananları açık seçik anlatmak gerekiyor. Hatta her şeyi açık açık anlatmanın vakti çoktan geldi. Adını koymak gerekiyor.
Ekleme Tarihi: 20 Ekim 2026 -Salı

Dünya niye diken üstünde

Dünya, fırtınalı bir denize doğru ilerliyor. Öyle böyle değil! Devasa dalgalar, kuvvetli rüzgarlar, yıldırımlar...

Baksanıza Fransa alev alev!

İspanya, İtalya, Arjantin, Brezilya...

Çok yakında Belçika, İngiltere!

Hatta ABD!

Bir tek ülke çok rahat, İsrail!

İngiltere Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Sir Roly Walker 'siyasetçiler çok yakında çıkıp açık ve dürüst bir şekilde halka anlatacak' diyor. Neyi anlatacak peki?

'Savaşa girmek zorunda olduklarını'!

Kim kiminle, niye savaşa girecek peki? Sorun ne? Dünyayı böylesine kriz ortamına sokan, piyasaları altüst eden, sokakları karıştıran kim?

Aklınızın bir yerinde kalsın bu işin finali 2030!

Ülkeler kendi çapında silahlanıyor. Silah endüstrisi hiç olmadığı kadar ciro sahibi. Lakin konuyu buradan ele almanın vakti çoktan geldi de geçti. Herkes silahlanmaya mecbur! Dünyanın her bir köşesinde sıkıntı var. Ülkeler teyakkuzda. İstense de istenmese de silahı alıp bir köşeye koyması gerekiyor. Zira bir cisim yaklaşıyor!

Macron'un BM kürsüsünden İsrail'i hedef alan konuşmasının ardından Fransa yangın yerine döndü. İspanya yangın yerine döndü.

Sokağın itirazı elbette haklı sebeplere dayanıyor lakin insanlar her yeri yakıp yıkıp yağmalıyor. Polis en ama en şiddetli müdahalesini yapıyor. Gezi'nin hümanist, demokrat, insancıl Fransız medyasının yerinde yeller esiyor.

İsrail çok rahat!

Türkiye'de patlayan fon krizi bütün dünyayı alarma geçirdi. Bir yanda İsrailli fon şirketleri bir yanda İsrail kontrolündeki Silikon Vadisi. Dünya diken üstünde. Siber saldırılar artıyor. Konuyu ne ara fon ve Silikon Vadisi'ne bağladın diyenler az beklesin! Sırada Avrupa var.

Küresel bir altüst oluşun arefesinde Türkiye'nin içinde yer aldığı 'Mekke Anlaşması' ziyadesiyle mühim bir adım. Zaten birçok sıkıntı da bu anlaşma sonrası yaşandı. Son tahlilde ittifaklar, düşmanlıklar başkalaşıyor. Üçüncü dünya savaşının içinde miyiz, kıyısında mıyız bilmiyorum.

Herkes sorunu ve kaynağını biliyor; muktedirler ağızlarındaki baklayı bir çıkarabilseler ve sonrasında da gereğini yapabilseler dünya huzur bulacak. Lakin herkesin dili hatta eli kolu bağlı. Ağzını açanın piyasalarını paçavraya çeviriyorlar, sokaklarını da yangın yerine!

'Rusya Ermenistan'ı işgal edecek' diyorlar.

'ABD ile Rusya anlaşmış Zelensky gidici' diyorlar.

'Orası karışacak, burası karışacak' diyorlar.

İran-ABD, İsrail-İran, Suudi-Yemen, Türkiye-Yunanistan, Almanya-Rusya; her köşe başında bir gerilim!

Artan gıda ve enerji fiyatları, küresel enflasyon...

Bir tek İsrail rahat!

Gelelim tüm bu çalkantı içerisinde Türkiye'ye! Gezi'den başlayıp 15 Temmuz'da zirveye ulaşan süreç sona ermiş gözükmüyor. Eyvallah; şikâyet ettiğimiz, rahatsız olduğumuz, faturasını kestiğimiz birçok mevzu var. Ama görmemiz gereken asıl sorun 'güvenlik'!

Topluma Mekke anlaşmasının hayatiliğini ve akabinde yaşananları açık seçik anlatmak gerekiyor. Hatta her şeyi açık açık anlatmanın vakti çoktan geldi.

Adını koymak gerekiyor.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve turkishdailynews.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.