Sedat Kadiroğulları
Köşe Yazarı
Sedat Kadiroğulları
 

Anne karnındaki bebek kan nakline ihtiyac duyarmı

Anne karnındaki bebekte, eritrosit olarak adlandırdığımız hücreler, anneden oksijeni almak için bebeğin kanında dolanırlar. Bu hücrelerin bazen anneden kaynaklı (enfeksiyon, Rh Rh uyuşmazlığı gibi) bazen de bebek kaynaklı bazı sebeplerle kan miktarı azalabilir. Bu da bebekte kansızlığa sebep olabilir.   Anne karnındaki bebekte kansızlığa sebep olabilecek faktörler Bebeğin kan üretimindeki yetersizliğe bağlı hastalıklar olabilir. Bunların içerisinde anne karnındaki bebeğin kemik iliği hastalıkları sayılabilir. Annenin kanındaki savunma hücreleri bebeğin kanını yabancı olarak algılar ve saldırıya geçer. Yani anneden geçen antikorlarla bebeğin kan hücrelerinin ölümü gerçekleşebilir. Kan uyuşmazlıklarının içerisinde en sık bilineni, Rh Rh uyuşmazlığıdır. Ancak birçok alt uyuşmazlık tipi vardır.    Rh uyuşmazlığı nedir? Eritrosit denilen hücrelerin azalmasına neden olan birçok etken vardır fakat en çok bilineni RH uyuşmazlığıdır. Rh eritrosit denilen kırmızı kan hücrelerinin kimliğini tanımlayan bir antijendir. RH uyuşmazlığı; anne adayıyla eşi arasındaki kan grubu uyuşmazlığına verilen isimdir. Örneğin anne adayı RH negatif, baba adayı da RH pozitif olduğu zaman bebeğin kan grubu RH pozitif olabilir. Böyle bir durumda anneden bebeğine geçen antikorlar, bebeğin kan hücrelerinin ölümüne sebep olabilir ve bebek anne karnında kansız kalabilir ve bebeğin ölümü gerçekleşebilir.   İndirekt coombs testi pozitif çıkarsa ne olur? İndirekt coombs testinin sonucu negatif çıkarsa ek bir şey yapılmadan takibe devam edilir. Bu test pozitif çıkarsa annedeki antikorlar oluşmuş ve bebeğe zarar verme ihtimali var demektir. Bu nedenle artık bu gebelikler çok risklidir ve çok yakın takip gerektirir. Bu problemi yaşayan gebelerin takibinin, indirekt coombs testi pozitif saptandıktan sonra bir perinatolog tarafından yapılması çok önemlidir. Büyük olasılıkla da bu tür gebeliklerde anne karnındaki bebeğe kan verme işlemi yapılır. "Bu saydığım sebeplerden hangisi olursa olsun, bebekte kansızlık meydana geldiği zaman bebeğin yaşama tutunabilmesi için tek çare bebeğe kan verilmesidir.   Her şeyin doğrusunu Yaratan Yüce Allah bilir!  
Ekleme Tarihi: 27 Aralık 2020 - Pazar
Sedat Kadiroğulları

Anne karnındaki bebek kan nakline ihtiyac duyarmı

Anne karnındaki bebekte, eritrosit olarak adlandırdığımız hücreler, anneden oksijeni almak için bebeğin kanında dolanırlar. Bu hücrelerin bazen anneden kaynaklı (enfeksiyon, Rh Rh uyuşmazlığı gibi) bazen de bebek kaynaklı bazı sebeplerle kan miktarı azalabilir. Bu da bebekte kansızlığa sebep olabilir.

 

Anne karnındaki bebekte kansızlığa sebep olabilecek faktörler

Bebeğin kan üretimindeki yetersizliğe bağlı hastalıklar olabilir. Bunların içerisinde anne karnındaki bebeğin kemik iliği hastalıkları sayılabilir.

Annenin kanındaki savunma hücreleri bebeğin kanını yabancı olarak algılar ve saldırıya geçer. Yani anneden geçen antikorlarla bebeğin kan hücrelerinin ölümü gerçekleşebilir. Kan uyuşmazlıklarının içerisinde en sık bilineni, Rh Rh uyuşmazlığıdır. Ancak birçok alt uyuşmazlık tipi vardır. 

 

Rh uyuşmazlığı nedir?

Eritrosit denilen hücrelerin azalmasına neden olan birçok etken vardır fakat en çok bilineni RH uyuşmazlığıdır. Rh eritrosit denilen kırmızı kan hücrelerinin kimliğini tanımlayan bir antijendir. RH uyuşmazlığı; anne adayıyla eşi arasındaki kan grubu uyuşmazlığına verilen isimdir. Örneğin anne adayı RH negatif, baba adayı da RH pozitif olduğu zaman bebeğin kan grubu RH pozitif olabilir. Böyle bir durumda anneden bebeğine geçen antikorlar, bebeğin kan hücrelerinin ölümüne sebep olabilir ve bebek anne karnında kansız kalabilir ve bebeğin ölümü gerçekleşebilir.
 

İndirekt coombs testi pozitif çıkarsa ne olur?

İndirekt coombs testinin sonucu negatif çıkarsa ek bir şey yapılmadan takibe devam edilir. Bu test pozitif çıkarsa annedeki antikorlar oluşmuş ve bebeğe zarar verme ihtimali var demektir. Bu nedenle artık bu gebelikler çok risklidir ve çok yakın takip gerektirir. Bu problemi yaşayan gebelerin takibinin, indirekt coombs testi pozitif saptandıktan sonra bir perinatolog tarafından yapılması çok önemlidir. Büyük olasılıkla da bu tür gebeliklerde anne karnındaki bebeğe kan verme işlemi yapılır.

"Bu saydığım sebeplerden hangisi olursa olsun, bebekte kansızlık meydana geldiği zaman bebeğin yaşama tutunabilmesi için tek çare bebeğe kan verilmesidir.  


Her şeyin doğrusunu Yaratan Yüce Allah bilir!

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve turkishdailynews.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.