Katil Fransayı Sömürgeleri Başından Atıyor

GÜNDEM 23.05.2024 - 12:16, Güncelleme: 23.05.2024 - 23:16 831 kez okundu.
 

Katil Fransayı Sömürgeleri Başından Atıyor

Yeni Kaledonya'da konuşan Macron, acilen sükuneti sağlamaları gerektiğini söyledi. Fransız lider, düzenin yeniden tesisi için atılacak adımdan bahsetti.

Fransa'nın 17 bin kilometre uzaklıktaki kolonisi Yeni Kaledonya'da, iç karışıklık yaşanıyor. Hint-Pasifik'teki bölgeye giden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ayağının tozuyla operasyon mesajı verdi. Paris yönetimi, Yeni Kaledonya'daki yerel halkı devre dışı bırakmak üzere anayasal reform girişiminde bulundu. Buna karşı çıkan bağımsızlık yanlıları ayaklandı. Başkent Noumea başta olmak üzere Ada'nın birçok noktasında şiddet olayları yaşandı. Gözler Macron'un ziyaretinde Bölgeye sevk edilen Fransız polisinin ve jandarmasının ardından, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Yeni Kaledonya'yı ziyaret etti. Macron, bir haftadan fazla süren ve altı kişinin ölümüyle sonuçlanan ayaklanmalara ilişkin yaptığı açıklamada, Fransız güvenlik güçlerinin gerektiği kadar burada kalacağını söyledi. "En yüksek önceliğimiz" Uçaktan indikten sonra ilk açıklamasını yapan Macron, "barış" çağrısında bulundu: Benim isteğim, bakanlarla ve hükümetle birlikte halkın yanında durmak. Böylece barışa, huzura, güvenliğe daha hızlı dönebiliriz. Bu, en yüksek önceliğimiz. Sükunete, güvenliğe dönüşle birlikte, normal duruma, malzemelere ve gıdaya dönüş de olur. Biliyorum ki birçok insan büyük bir krizle boğuşuyor. Yeni Kaledonya'nın geleceğini konuşacaklar Fransa Cumhurbaşkanı Macron, buradaki temaslarından bahsederken, "Yeni Kaledonya'nın geleceği hakkında konuşacağız." ifadesini kullandı. Daha sonra söz konusu bölgede temaslarına başlayan Macron, yerel liderlerle bir araya geldi. Olağanüstü halin uzatılmaması gerektiğinin altını çizdi. Macron: Büyük operasyonlar planlanacak Geniş ölçekli operasyon sinyali de veren Macron, şöyle devam etti: Önümüzdeki saatlerde ve günlerde gerektiğinde büyük operasyonlar planlanacak. Başka çare kalmadığı için cumhuriyet düzeni bütünüyle yeniden tesis edilecek. Bölgeyi helikopterle inceledi Yeni Kaledonya'nın başkenti Noumea'ya yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan La Tontouta'daki havaalanında konuşan Macron, ardından yıkımın yaşandığı noktaları helikopterle havadan inceledi. Tepkilere neden oldu Macron, toplantının amacının tüm tarafları tekrar masaya oturtmak olduğunu belirtti. Ancak Fransız liderin ziyareti, yerel politikacılar arasında tepkilere neden oldu. Kaledonya Birliği'nin bağımsızlık lideri ve Yeni Kaledonya Kongresi Başkanı Roch Wamytan, "Bu bir sahneleme. Format doğru değil." dedi.
Yeni Kaledonya'da konuşan Macron, acilen sükuneti sağlamaları gerektiğini söyledi. Fransız lider, düzenin yeniden tesisi için atılacak adımdan bahsetti.

Fransa'nın 17 bin kilometre uzaklıktaki kolonisi Yeni Kaledonya'da, iç karışıklık yaşanıyor. Hint-Pasifik'teki bölgeye giden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ayağının tozuyla operasyon mesajı verdi.

Paris yönetimi, Yeni Kaledonya'daki yerel halkı devre dışı bırakmak üzere anayasal reform girişiminde bulundu. Buna karşı çıkan bağımsızlık yanlıları ayaklandı.

Başkent Noumea başta olmak üzere Ada'nın birçok noktasında şiddet olayları yaşandı.

Gözler Macron'un ziyaretinde

Bölgeye sevk edilen Fransız polisinin ve jandarmasının ardından, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Yeni Kaledonya'yı ziyaret etti.

Macron, bir haftadan fazla süren ve altı kişinin ölümüyle sonuçlanan ayaklanmalara ilişkin yaptığı açıklamada, Fransız güvenlik güçlerinin gerektiği kadar burada kalacağını söyledi.


"En yüksek önceliğimiz"

Uçaktan indikten sonra ilk açıklamasını yapan Macron, "barış" çağrısında bulundu:

Benim isteğim, bakanlarla ve hükümetle birlikte halkın yanında durmak. Böylece barışa, huzura, güvenliğe daha hızlı dönebiliriz. Bu, en yüksek önceliğimiz.

Sükunete, güvenliğe dönüşle birlikte, normal duruma, malzemelere ve gıdaya dönüş de olur. Biliyorum ki birçok insan büyük bir krizle boğuşuyor.


Yeni Kaledonya'nın geleceğini konuşacaklar

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, buradaki temaslarından bahsederken, "Yeni Kaledonya'nın geleceği hakkında konuşacağız." ifadesini kullandı.

Daha sonra söz konusu bölgede temaslarına başlayan Macron, yerel liderlerle bir araya geldi. Olağanüstü halin uzatılmaması gerektiğinin altını çizdi.


Macron: Büyük operasyonlar planlanacak

Geniş ölçekli operasyon sinyali de veren Macron, şöyle devam etti:

Önümüzdeki saatlerde ve günlerde gerektiğinde büyük operasyonlar planlanacak. Başka çare kalmadığı için cumhuriyet düzeni bütünüyle yeniden tesis edilecek.


Bölgeyi helikopterle inceledi

Yeni Kaledonya'nın başkenti Noumea'ya yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan La Tontouta'daki havaalanında konuşan Macron, ardından yıkımın yaşandığı noktaları helikopterle havadan inceledi.

Tepkilere neden oldu

Macron, toplantının amacının tüm tarafları tekrar masaya oturtmak olduğunu belirtti. Ancak Fransız liderin ziyareti, yerel politikacılar arasında tepkilere neden oldu.

Kaledonya Birliği'nin bağımsızlık lideri ve Yeni Kaledonya Kongresi Başkanı Roch Wamytan, "Bu bir sahneleme. Format doğru değil." dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve turkishdailynews.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.