Hindistan sivilleri katlediyor!

14.11.2020 - 10:55, Güncelleme: 14.02.2024 - 06:37 1529+ kez okundu.
 

Hindistan sivilleri katlediyor!

Hindistan ile Pakistan arasındaki sınır ötesi saldırılarda en az 10 sivil ve beş güvenlik personeli hayatını kaybetti.

Pakistan, Keşmir Kontrol Hattı’nda (LoC) Hint birliklerinin roket ve havan saldırısı sonucu dört sivil ve bir askerin öldüğünü açıkladı. Pakistan ordusu, Hint ordusu tarafından açılan ateşe karşılık verildiğini kaydetti.     Hindistan da kuzey Keşmir'de Pakistan'dan bir sızma girişimini engellediklerini; ancak kendi taraflarında altı sivil, üç asker ve bir sınır muhafızının öldüğünü duyurdu. Azad Cammu Keşmir Başbakanı Raca Muhammed Faruk Haydar Han, Hint birliklerinin saldırıları sonucu en az 31 sivilin yaralandığını, çok sayıda evin de hasar gördüğünü açıkladı.     Bu yıl Hindistan ve Pakistan askerleri arasındaki çatışmalarda 40'tan fazla sivil hayatını kaybetti.     Pakistan, Hindistan'a protesto notası verdi Pakistan, Dışişleri Bakanlığına çağırdığı üst düzey Hint diplomata, Keşmir'deki Kontrol Hattı'nda ateşkesin ihlal edildiği gerekçesiyle protesto notası verdi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Hindistan’ın bu yıl 2 bin 779 defa ateşkes ihlali gerçekleştirdiği, bu ihlaller sırasında 21 sivilin hayatını kaybettiği, 206’sının ise yaralandığı aktarıldı. Pakistan ve Hindistan, iki ülke arasında 2003’te varılan Ateşkes Anlaşması'nın Keşmir’de 'sebepsiz yere ihlal edilmesi' nedeniyle birbirlerini suçluyor.     Hindistan'ın 73. bağımsızlık yıl dönümünde Keşmir'de sokağa çıkma yasağı     Keşmir sorunu İngiltere, 1947'de sömürge olarak yönettiği Hindistan'dan çekilirken o dönemde bir prenslik olan Keşmir, bağımsızlıklarını yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda tercihle karşı karşıya kaldı.     Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara, Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı. Savaşların ardından sağlanan geçici ateşkes sonucunda Cammu Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzde 20'lik bir kısım ise sınırdaş Çin'in hakimiyetine verildi.     Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngörüyor. Hindistan, halk oylamasına karşı tutum benimserken Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.
Hindistan ile Pakistan arasındaki sınır ötesi saldırılarda en az 10 sivil ve beş güvenlik personeli hayatını kaybetti.

Pakistan, Keşmir Kontrol Hattı’nda (LoC) Hint birliklerinin roket ve havan saldırısı sonucu dört sivil ve bir askerin öldüğünü açıkladı. Pakistan ordusu, Hint ordusu tarafından açılan ateşe karşılık verildiğini kaydetti.


   
Hindistan da kuzey Keşmir'de Pakistan'dan bir sızma girişimini engellediklerini; ancak kendi taraflarında altı sivil, üç asker ve bir sınır muhafızının öldüğünü duyurdu. Azad Cammu Keşmir Başbakanı Raca Muhammed Faruk Haydar Han, Hint birliklerinin saldırıları sonucu en az 31 sivilin yaralandığını, çok sayıda evin de hasar gördüğünü açıkladı.

   
Bu yıl Hindistan ve Pakistan askerleri arasındaki çatışmalarda 40'tan fazla sivil hayatını kaybetti.

   
Pakistan, Hindistan'a protesto notası verdi Pakistan, Dışişleri Bakanlığına çağırdığı üst düzey Hint diplomata, Keşmir'deki Kontrol Hattı'nda ateşkesin ihlal edildiği gerekçesiyle protesto notası verdi.


Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Hindistan’ın bu yıl 2 bin 779 defa ateşkes ihlali gerçekleştirdiği, bu ihlaller sırasında 21 sivilin hayatını kaybettiği, 206’sının ise yaralandığı aktarıldı.


Pakistan ve Hindistan, iki ülke arasında 2003’te varılan Ateşkes Anlaşması'nın Keşmir’de 'sebepsiz yere ihlal edilmesi' nedeniyle birbirlerini suçluyor.

   
Hindistan'ın 73. bağımsızlık yıl dönümünde Keşmir'de sokağa çıkma yasağı

   
Keşmir sorunu İngiltere, 1947'de sömürge olarak yönettiği Hindistan'dan çekilirken o dönemde bir prenslik olan Keşmir, bağımsızlıklarını yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda tercihle karşı karşıya kaldı.

   
Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara, Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı. Savaşların ardından sağlanan geçici ateşkes sonucunda Cammu Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzde 20'lik bir kısım ise sınırdaş Çin'in hakimiyetine verildi.

   
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngörüyor. Hindistan, halk oylamasına karşı tutum benimserken Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve turkishdailynews.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.