Alman Katolikler Gazetecilere Mafia yemini ettirmek istedi

07.01.2021 - 17:38, Güncelleme: 14.02.2024 - 06:37 1644+ kez okundu.
 

Alman Katolikler Gazetecilere Mafia yemini ettirmek istedi

Çocuk istismarını örtbas etmekle suçlanan Köln Başpiskoposluğu, bu konudaki raporu göstermek için çağırdığı gazetecilerden sessiz kalma yemini ettiren gizlilik anlaşması imzalamalarını talep etti. Gazeteciler bunun üzerine toplantıyı terk etti.

Almanya'da Katolik Kilisesi'nin İtalyan mafyasının sessizlik yemini (omerta) geleneğini çocuk istismarı konusunda gazetecilere dayatması tepkilere neden oldu. Köln şehrindeki Katolik Kilisesi yetkililerinin çocuk istismarı hakkında yayımlanmamış bir rapora ilişkin gizlilik anlaşması imzalatmak istemesi üzerine gazeteciler toplantıyı terk etti. Köln Başpiskoposluğu'nun düzenlediği toplantıda, Başpiskopos Rainer Maria Woelki, gazetecilere, henüz yayımlanmamış raporun metodolojisiyle ilgili görüş alışverişinde bulunmak istediklerini söyledi. Mutlak sessizlih taahhüdü istedi Sputnik'in haberine göre, brifinge davet edilen 8 gazeteciye, redaksiyondan geçirilmiş rapor versiyonu gösterilirken, çocuk istismarıyla suçlananlar ve suçlarıyla ilgili sessiz kalmaları isteği de iletildi. Fakat, "Gazeteci, bu bilgilerle ilgili mutlak sessizlik uygulamayı taahhüt eder" yazılı gizlilik anlaşmasının imzalanması talebi, bütün katılımcılar tarafından reddedildi. Gazeteciler toplantıyı terk etti. Topu birbirlerine atıyorlar 2014'te Köln Başpiskoposu atanan Woelki, birkaç yıldır rahiplerin çocuk istismarı vakalarını örtbas etmek ve Vatikan'ı bile haberdar etmemek suçlamalarıyla karşı karşıya. 2018'den bu yana bu konuda rapor yayımlamayı vaat eden, ama daha sonra bunun yasal geçerliliği olmayacağı, önyargılardan oluşacağı ve metodolojisinde sorun bulunduğu gerekçesiyle erteleyen Woelki, kasımda yaptığı açıklamada, iki selefi Joseph Hoffner ve Joachim Meisner'i çocuk istismarının üstünü örtmekle suçlayıp "On yıllardır tekrar tekrar vahim hatalar yapılmış" dedi. Rapor yayımlamak bir başka bahara Raporu hazırlayan Münihli hukuk firması Westpfahl Spilker Wastl ise Köln Başpiskoposu'nun metodolojinin sağlam olmadığına dair iddialarını reddetti. Son olarak Kölnlü ceza hukuku uzmanı Bjorn Gercke'den martta yayımlanmak üzere yeni bir rapor hazırlaması istenildi.
Çocuk istismarını örtbas etmekle suçlanan Köln Başpiskoposluğu, bu konudaki raporu göstermek için çağırdığı gazetecilerden sessiz kalma yemini ettiren gizlilik anlaşması imzalamalarını talep etti. Gazeteciler bunun üzerine toplantıyı terk etti.

Almanya'da Katolik Kilisesi'nin İtalyan mafyasının sessizlik yemini (omerta) geleneğini çocuk istismarı konusunda gazetecilere dayatması tepkilere neden oldu.

Köln şehrindeki Katolik Kilisesi yetkililerinin çocuk istismarı hakkında yayımlanmamış bir rapora ilişkin gizlilik anlaşması imzalatmak istemesi üzerine gazeteciler toplantıyı terk etti.

Köln Başpiskoposluğu'nun düzenlediği toplantıda, Başpiskopos Rainer Maria Woelki, gazetecilere, henüz yayımlanmamış raporun metodolojisiyle ilgili görüş alışverişinde bulunmak istediklerini söyledi.

Mutlak sessizlih taahhüdü istedi
Sputnik'in haberine göre, brifinge davet edilen 8 gazeteciye, redaksiyondan geçirilmiş rapor versiyonu gösterilirken, çocuk istismarıyla suçlananlar ve suçlarıyla ilgili sessiz kalmaları isteği de iletildi.

Fakat, "Gazeteci, bu bilgilerle ilgili mutlak sessizlik uygulamayı taahhüt eder" yazılı gizlilik anlaşmasının imzalanması talebi, bütün katılımcılar tarafından reddedildi. Gazeteciler toplantıyı terk etti.

Topu birbirlerine atıyorlar
2014'te Köln Başpiskoposu atanan Woelki, birkaç yıldır rahiplerin çocuk istismarı vakalarını örtbas etmek ve Vatikan'ı bile haberdar etmemek suçlamalarıyla karşı karşıya.

2018'den bu yana bu konuda rapor yayımlamayı vaat eden, ama daha sonra bunun yasal geçerliliği olmayacağı, önyargılardan oluşacağı ve metodolojisinde sorun bulunduğu gerekçesiyle erteleyen Woelki, kasımda yaptığı açıklamada, iki selefi Joseph Hoffner ve Joachim Meisner'i çocuk istismarının üstünü örtmekle suçlayıp "On yıllardır tekrar tekrar vahim hatalar yapılmış" dedi.

Rapor yayımlamak bir başka bahara
Raporu hazırlayan Münihli hukuk firması Westpfahl Spilker Wastl ise Köln Başpiskoposu'nun metodolojinin sağlam olmadığına dair iddialarını reddetti.

Son olarak Kölnlü ceza hukuku uzmanı Bjorn Gercke'den martta yayımlanmak üzere yeni bir rapor hazırlaması istenildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve turkishdailynews.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.